Axelluxation

Bra att veta om Främre axelluxation – akut

Senast uppdaterad 1. september 2017

Orsak
Fall, oftast mot utsträckt hand/arm.

Behandling
Du har haft axeln ur led, en traumatisk axelluxation. Axeln har på akuten dragits rätt (reponerats) och läget har kontrollerats med röntgen. 

Förväntat resultat
De flesta blir bra efter en axelluxation. Det är naturligt att detta gör ont en tid så du kan behöva dels ha armen i band och dels ta smärtstillande mediciner. Den träning som kan behövas är i början för att undvika stelhet. Får du inte upp armen ovanför huvudet eller om någon del av armen känns domnad efter 2 veckor bör du ses av ortoped.

Vad kan jag göra själv
Det är störst risk i början att den hoppar ur led på nytt. För att undvika det ska du inte ta upp armen i kaströrelse samt undvika aktiviteter där man ramlar mycket, under de första 6 veckorna.
Ibland blir tyvärr axeln ändå instabil och den risken är stor om man är under 20 år när luxationen inträffar. Risken sjunker mycket snabbt med stigande ålder. Det finns inget du själv kan göra för att minska denna risk, förutom den första tidens försiktighet.

Operation
Om axeln fortsätter att hoppa ur led eller känns ostadig bör man överväga en operation. Vi sätter då tillbaka det ledbandsfäste som i sådant fall oftast ryckts loss vid luxationen.

Frågor/återbesök
Om du har ytterligare frågor, eller inte är bra efter 3 månader kan du boka tid för återbesök hos din operatör. Om axeln senare under livet skapar besvär gör vi gärna en ny bedömning.